En av de vanligaste erfarenheterna som våren 2020 har fört med sig är vi har börjat distansarbeta på bred front. Många av oss har byggt hemmakontor och pratat med IT-avdelningen eller IT-leverantörerna för att få ordning på allt från VPN-tunnlar till installation av olika typer av videokonferensverktyg. Skärmar, dockningsstationer och webkameror har köpts in och skickats hem till anställda.

Initialt låter kanske detta omvälvande, men många av oss upplever att det tekniska var förhållandevis lätt att lösa. Resan började egentligen för flera år sedan. Ett av de första stegen var när jobbmejlen flyttade in i vår mobiltelefon. Det var då vi började ta med oss kontoret hem på fritiden. Och i samma veva tog vi med oss kontoret på bussen, till svärmor och ut på krogen.

Videokonferenslösningar som t.ex. MS Teams, Google Meet, Skype, Zoom etc. har redan flyttat våra mötesrum från det fysiska kontoret till det virtuella. Med lösningar som Office365, OneDrive, Google Drive, Dropbox etc och molnbaserade applikationer håller många på att etablera en fullvärdig virtuell arbetsplats. Kanske är den virtuella arbetsplatsen redan nu det primära kontoret?

Men utan internet eller tillgång till våra servrar/applikationer står allt stilla. Detta kan ju även hända i det fysiska kontoret, men blir mycket tydligare när alla som arbetar på distans inte kan interagera med varandra eller komma åt information. De flesta organisationer, särskilt små och medelstora företag, har idag blivit medvetna om hur beroende vi egentligen är av de digitala verktygen för att verksamheten över huvud taget skall fungera.

I spåren av Corona-pandemin har några viktiga IT- och verksamhetsrelaterade frågeställningar tydliggjorts:

  • Hur bör vi utforma både den fysiska och virtuella arbetsmiljön för att skapa en så välmående och värdeskapande organisation som möjligt?
  • Hur anpassar vi vårat arbetssätt med kunder, leverantörer och anställda för distansarbete? Ska hela eller bara vissa delar av verksamheten anpassas för distansarbete? 
  • Hur anpassar vi kontor och distansarbetsplatser för ett nytt arbetssätt? 
  • Vilka krav behöver vi ställa på IT-infrastruktur och applikationer för att klara av ovanstående på ett säkert sätt med hög tillgänglighet?

Vårt råd till er är att jobba med ovanstående frågeställningar för att utveckla ert arbetssätt i den virtuella verkligheten. Det kommer att löna sig att tänka efter före och att steg för steg flytta in i framtiden.

Kontakta Fredrik eller Lars och du vill ha hjälp att komma vidare.

Författare: Fredrik Bender