Nu är GDPR här och det innebär en stor förbättring för din integritet. Ingen har kunnat missa mängden av utskick från företag som meddelat att dina personuppgifter är i tryggt förvar. Men visste du att det var så många som hade dina uppgifter i sina register? Sanningen är att dina personuppgifter finns hos ännu fler än dem som kontaktat dig.
Många har uttryckt sin irritation över mängden brev och mail som fyllt vår inkorg. När vi egentligen borde se det som en väckarklocka och fundera över hur vi själva hanterar våra personuppgifter. Det brukar sägas att personuppgifter är den nya oljan. Det syns tydligt på listan över världens största företag. Att samla information om privatpersoners köpvanor, intressen och åsikter är en mycket lönsam affärsidé. Det är den här verksamheten som GDPR är till för att reglera och den senaste tiden har vi fått se ett exempel på missbruk av personuppgifter när Cambridge Analyticas verksamhet blev känd.

Oseriösa aktörer

Vid större regelförändringar brukar det finnas de som passar på att utnyttja människors oro och osäkerhet. GDPR är inget undantag. Det har redan dykt upp företag som säljer prenumerationstjänster där de mot en månadsavgift skickar ut mängder av förfrågningar på registerutdrag utan att kontrollera om personen de representerar ens haft med företaget att göra. Vår rekommendation är att inte lämna ut uppgifter till sådana företag och hänvisa till att ni av respekt för den personliga integriteten bara lämnar uppgifter direkt till den som finns i era register.

Varför ska jag följa GDPR?

Många tror inte att den nya lagen kommer få någon effekt på deras företag. Även om Datainspektionen nästan fördubblat sin personalstyrka inför lanseringen av GDPR så kommer de flesta naturligtvis inte att kontaktas av dem den närmaste tiden. Däremot behöver ni vara förberedda på att få begäran på utdrag, ändringar och raderingar av personuppgifter. 
Det pratas mycket om de höga avgifterna för brott mot GDPR, men syftet med att följa regelverket ska naturligtvis vara att värna om dina kunder och andra som kan finnas registrerade. Det är precis som med andra lagar. Anledningen till att följa dem är inte att klara ett polisförhör utan att vi vill göra det som är rätt.
Behöver du hjälp med att säkerställa så att ni lever upp till de nya krav som GDPR innebär? Boka er på vår workshop GDPR Express där vi hjälper er att fixa de viktigaste delarna på en vecka, utan att du behöver avbryta ditt vanliga jobb.